Vitnemål

I WisWeb Navi er det i år satset på en felles løsning for vitnemål for folkehøgskolen. Fordelen er at skoleslaget får like vitnemål, men ulempen er at en ikke kan tilpasse så mye etter egne ønsker. Vitnemål ligger som rapporter i systemet.

Innhold

Vitnemålet er på 4 A4-sider:
  1. Forside med logo/bilde
  2. Info om opplegget og elevens linje
  3. Selve vitnemålet med info om fag og fravær
  4. Info om skoleslaget og skolen

Utskrift

Gå til Rapport og velg Vitnemål. Det ligger valg for både A4 og A3 der. Klikk "Vis rapport" oppe til høyre for å vise vitnemålet. Når en skal skrive ut, anbefaler vi at en laster ned pdf'en ved å klikke pil ned i det sorte feltet over rapporten og så skriver ut nedlastet pdf. Da blir kvaliteten best.

Bruke A3

For skoler som ønsker vitnemål på falset (brettet) A3, anbefaler vi å bruke A3-versjonen. Da trenger en bare å angi at en skal bruke A3 og tosidig (snu om kort ende / flip on short edge), så skal det bli riktig. Da skrives side 4-1 på første side og side 2-3 på andre side av A3-arket.

Info om skolen og linjefag

Skolen må redigere følgende felt:
  • Modul Skole: Vitnemål - Om skolen
  • Modul Skole: Vitnemål - Om opplegget
  • Modul Skole: Vitnemål - Bilde (dette kommer på forsiden av vitnemålet)
  • Modul Fag på linjefagene: Informasjon - Vitnemålstekst (dette kommer på elever som har den linjen)
Infotekstene om skolen, opplegget og linje skrives ut i to kolonner. Skolen bestemmer kolonneskifte selv ved å legge inn en horisontal linje i teksten. Åpne knapperaden for tekstbehandleren og velg "Sett inn horisontal linje". Streken blir ikke med på vitnemålet.

Bilde på forsiden

Det er satt av plass til et bilde på forsiden. Her kan en legge inn logo eller et bilde. Bildet lastes opp som et bilde med høyest mulig oppløsning i bildemodulen og velges så i Skolemodulen. Der kan en også velge bildestørrelse stor/middels/liten og bildet skaleres ned til å passe. Dersom en ikke har angitt bildestørrelse, brukes stort bilde.

Styre opplisting av fag

En kan skjule enkelte fag fra vitnemål ved å sette hake i "Ikke vitnemål" på fag. Dersom en ønsker å skjule et fag fra en bestemt elev sitt vitnemål, må en gå til fagseksjonen på hovedkurseleven. Der kan en hake av for "Ikke vitnemål" på enkelte av elevens fag. Fagene grupperes etter fagtype og skolen kan bestemme hvilken kolonne og rekkefølge fagtypene skal settes i. Gå til Konfigurasjon - Fagtype og sett på kolonne 1 eller 2 eller ikke vise fagtypen på vitnemålet. I feltet "Rekkefølge" angir en rekkefølge på fagtypene innenfor hver kolonne.

Styre angivelse av timer

På fag og fagtype er det mulig å velge hvordan timer skal vises. En kan velge mellom "Ikke vise", "Timer pr. uke" og "Timer pr. år. En kan f.eks. velge "Ikke vise" på fagene og så velge "Timer pr. år" på fagtypen. Da vil timene på fagene skjules og summen av dem vises på fagtypen.

Delvis deltakelse i fag

Dersom en elev f.eks. avsluttet et fag etter halvgått løp, kan en i fagseksjonen på hovedkurseleven sette 50% i undervisningsprosent. Da vil bare 50% av årstimene for dette faget vises og evt. bli brukt i sum på fagtypen.

Fravær

Fraværet til eleven skrives i vitnemålet med nærværsprosent og antall dager/timer fravær. For de som bruker fraværssystemet i WisWeb Navi, skal alt dette komme automatisk. For skoler som fører fravær på andre måter må dette inn på eleven. En kan legge inn elevens totale fravær ved å legge inn dagene på en dato og timene på en annen dato (siden heldag overstyrer timer på samme dato). Gå til Fraværsmodulen og legg inn fravær timer en dato og dager en annen dato. For dager må en klikke heldag og så angi antall dager i feltet bakenfor.

Gruppere like fag

Dersom skolen ønsker å slå sammen like fag, må en opprette en faggruppe under Konfigurasjon. Så legger en inn faggruppen på de aktuelle fagene. Da vil faggruppen vises i stedet for fagene og timene på de involverte fagene vil bli summert til faggruppen. Dersom det er ulik visning av type timer på de involverte fagene, velges en av dem.

Skrive ut for en elev

Gå til redigering av en hovedkurselev, klikk Mer-knappen (...), velg Rapporter og Vitnemål.

Målform

Når en skal skrive ut vitnemål, kan en oppe til høyre velge mellom nynorsk og bokmål. Dette styrer de faste tekstene i vitnemålet.

Folkehøgskole eller Folkehøyskole på bokmål

Noen bokmålsskoler ønsker at det står "folkehøyskole" i stedet for "folkehøgskole" i overskrifter og i teksten "Om folkehøgskolen" på side 4. I sentralbasen er det 10 skoler som har "høyskole" i navnet sitt, mens resten har "høgskole". Dermed er det mange bokmålsskoler som bruker "høgskole" og vi kan ikke styre den teksten etter valgt målform. Vi har valgt å løse dette ved å se på hvordan skolen selv skriver navnet sitt. Dersom skolen har "høyskole" i navnet sitt, bruker vi "Folkehøyskole" over alt i faste tekster på vitnemålet, ellers bruker vi "Folkehøgskole". Dette gjelder når en velger vitnemål på bokmål.

Folkehøgskule eller Folkehøgskole på nynorsk

Noen nynorskskoler ønsker at det står "folkehøgskole" i stedet for "folkehøgskule" i overskrifter og i teksten "Om folkehøgskulen" på side 4. Det er nå gjort slik at systemet ser om det finnes "skole" i navnet på skolen, og benytter da "skole" i alle faste tekster på vitnemålet. Ellers bruker vi "skule".

Engelsk vitnemål

Det er lagt inn mulighet for å skrive ut engelsk vitnemål. Da velger en engelsk i stedet for bokmål eller nynorsk.
  • På faget kan en klikke Mer-knappen og "Alternative felter" for å angi engelsk tekst på fagnavn og beskrivelse
  • På Skolen kan en klikke Mer-knappen og "Alternative felter" for å angi engelsk tekst "Om skolen" og "Om opplegget"
  • På Kofigurasjon - Fagtype kan en legge til kolonnen "Alternativ tittel" og legge inn engelsk tekst for fagtype
Skolen må også vurdere engelsk tekst på elevens kommentar og fraværsmerknad.

Skrive ut for en bestemt linje

En kan velge filteret "Linje" og så velge en bestemt linje for å begrense utskriften til elever på den valgte linjen.

Skrive ut deler av vitnemålet

Dersom skolen ønsker å skrive ut f.eks. side 3 som en korrektur til alle elever, gjøres det ved å legge til filteret "Skriv ut sider" og sette ønskede sidetall der. Da kommer bare de valgte sidene ut.

Styre vitnemålets dato

Som standard brukes dagens dato i vitnemålet. Men ved å legge til filteret "Underskrift dato" kan en legge inn en egen dato. Det kan også brukes dersom en ønsker en spesiell formatering av datoen. Standard format er slik: 12.05.2016.

Skjule lærers signaturlinje

Dersom en ikke ønsker at linjelærer skal skrive under, kan en legge til filteret "Lærers underskrift" og så velge Nei. Da forsvinner signaturlinjen for linjelærer.

Støtte for to linjer

På noen skoler går elevene på to linjer. Dersom det på elevens fag står en annen linje enn elevens linje, føres den andre linjen opp i tillegg under Generelt. Linjenavn og beskrivelse for linjene legges i hver sin kolonne nederst på side 2. En får da bare en kolonne til linjens beskrivende tekst.